Без категория

Elementor #5135

40 ГОДИНИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ПЪРВОМАЙ”

 

 

Има една магия, нещо общо между танц, музика, песен, обичаи и обредност. Тази магия пази българското хилядолетия. Тя е съхранила в сърцето ни този трепет, който усещаме, когато чуем гайда или кавал. Това чувство не може да бъде описано – то трябва да се види, да се преживее. Тази преплетена шарена черга е нашият, български фолклор. Там, където все се връщаме, когато търсим идентичност и автентичност. Защото това е наистина наше – българско. Да, говорим за фолклора! За цялата тази вълшебна палитра. Това е един отделен свят,свят, който ни говори чрез музиката, танца, дори чрез цветовете и шарката на шевицата, това е нещо наистина необикновено. В него е събрана философията на цял един народ, всички песни и танци – това е нашата история, това е България .Фолклорът е връзката ни с минало, настояще и бъдеще, той е бил неизменна част от живота на българина, съхранил се е във времето и днес намира място в сърцата на всички нас. Необикновеното е, че една традиция, която въпреки робството, е успяла да се запази жива. Впускаме се в един съвсем различен свят, в който съществува хармония между душа, тяло и глас.  А който се е докоснал до колорита на нашата музика, завинаги бива омагьосан от нейната самобитност.

Този необятен и неизчерпаем вълшебен свят, който ни говори чрез музиката и танца, пред публика претвориха:

ФА Първомай- с ръководител Кичка Петкова

Оркестър „Дионис”- с ръководител Петър Тенев

Танцов състав „Първомай”- с ръководител  Адриян Драгославов.

 

40 години неуморен труд и себеотдаване  за нас – публиката. 40 години с българската народна песен в сърцата. 40години диригент на състава е Кичка Петкова.

Фолклорен ансамбъл „Първомай” започва  своето съществуване преди 40 години, през далечната 1984г. като Народен хор със 17 солистки.  Групата бързо прераства в Народен женски хор.  И макар , че през годините през него са преминали над 70 изпълнители, първоначалното ядро е запазено до днес. През 1996 се основава оркестър „Дионис” с ръководител  Петър Тенев. По естествен път, чрез обединението на съставите се създава Ансамбълът за народни песни и танци към читалището.

От 1996г. хорът прераства в певчески фолклорен ансамбъл. От 2000г . към него се включва мъжка партия, която по-късно прераства в Мъжка фолклорна група и днес носи името на Стефан Филипов- наш съгражданин, един от основателите на Първомайската група. През месец септември 2022 година към Ансамбъла се присъединява и танцов състав „Първомай” с ръководител Адриян Драгославов и от Певчески фолклорен ансамбъл се преобразува във Фолклорен ансамбъл „Първомай”.

А когато чуете, че тъпан забие… вълшебните български ритми, когато сърцето ви забие много по -бързо от нормалното, когато нещо започне силно да трепне във вас…не се притеснавайте… българи сте, това е нормално състояние, това е нашия ген и произход, закърмени сме със българския фолклор и българската народна музика.

 

Поздрав към ФА „Първомай” по случай 40 годишния юбилей поднесе Николай Митков – кмет на община Първомай.

Ана Сиракова – председател на Читалищното настоятелство  връчи на  Маестра Кичка Петкова статуетка „С музика в сърцето”, за 40 години творческо-сценична дейност.

По случай юбилея Фолклорен ансамбъл „Първомай” с ръководители Кичка Петкова, Петър Тенев и Адриян Драгославов, получи поздравителни адреси  и цветя от: председателя на Общински съвет на община Пъвомай – Светлозар Славчев, заместник кмета на община Първомай – Радослава Ставрева, отдел „Образование и култура”, ръководството на Пасмантерийна фабрика  „Искра”, Център за общесвена подкрепа гр. Първомай и специален поздрав за Кичка Петкова от ФА „Първомай”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *