Къща-музей „Георги Караславов“

Къща-музей „Георги Караславов” се намира в кв. Дебър, гр.  Първомай. Къщата  функционира като къща-музей от 1983 г. През 2004 г. се извършва основен ремонт.  Първоначалният вид на къщата е възстановен благодарение на общината – средства по проект „Красива България” и племенницата на писателя Людмила Караславова. Масивна, обкована порта въвежда в китен двор, ограден с високи каменни стени, застлан с едър калдъръм, кладенец и цветна градинка. Къщата е малка едноетажна сграда  с характерните архитектурни белези на Тракия и Българското възраждане. Състои се от три части: литературна, етнографска и историческа.

В етнографската част  е възпроизведена битова обстановка, представени са автентични тракийски носии, предмети от бита, огнището и типичната тракийска атмосфера.

В историческа част са изложени оцелелите и непохабени оригинални исторически свидетелства – почистени и наново експонирани. Добавени са и много други такива, любезно предоставени от внуците на класика Димана и Андрей Гуляшки. Тук може да се види родословното дърво на Караславовия род,. Експониран е и стан за тъкане. 

В  литературната част са събрани книги на Георги Караславов, неговият син Слав Г. Караславов и на Слав Хр. Караславов. Експозицията включва фотоси и лични вещи свързани с живота на писателя – родова просфора донесена от Света Гора, очилата на писателя, както и пишещата му машина.

Това е единствената оцеляла и съхранена къща в региона и общината от края на 19 и началото на 20 век, което я прави уникална.

В момента къщата-музей „Георги Караславов” представлява една духовна територия с неповторима атмосфера, където се извършват литературни четения и посещения на ученици от цялата страна.

Посещенията в къщата-музей „Георги Караславов” се осъществяват след предварителна заявка на телефон: +33698908 или +359 88 725 3165.

Адрес: гр. Първомай 4270, обл. Пловдив

             Ул. „Босилек” №69