Национални литературни награди

Много са селищата в нашата страна, които могат да се похвалят, че са родно място на таланти с национално значение в областта на литература, но на пръсти се броят онези, които като град Първомай могат да се гордеят с цяла литературна династия. Ако  Георги Караславов остави трайна диря в българската литература със своята проза, то творчеството на Слав Христов Караславов е своеобразен жалон в националната ни поезия. Признанието на първомайци  е учредяването на Национални литературни награди на името на всеки от тях.  Град Първомай е единственият град в България, който присъжда две Национални литературни награди. Подготовката, организацията и реализацията, на които са дело на Образцово народно читалище „Св.св.Кирил и Методий” – Първомай.

След смъртта на класика Георги Караславов на 26 януари 1980 г., с държавно решение от същата година две училища носят неговото име – Основното училище в квартал Дебър и СУ „Георги Караславов” в София.

В същото решение е упоменато да се изгради паметник в родното му място в кв. Дебър, да се учреди Национална литературна награда за проза „Георги Караславов”, а също така в Дебър да се открие къща – музей „Георги Караславов”.

Монументът е дело на арх. Никола Николов и скулптурът Любомир Гуляшки – зет на академика. Откриването му е на 15 май 1982 г., в рамките на Майските културни тържества от Георги Йорданов, председател на Комитета за изкуство и култура. Един час по-късно, в сградата на читалище „Пробуда” в кв. Дебър, тогавашният председател на Окръжен народен съвет – Пловдив Стоян Кошулев, обявява и връчва Националната литературна награда  „Георги Караславов”. Неин пръв носител е писателят Крум Григоров.

През 1983 г. се открива и къщата – музей „Георги Караславов”, която е под патримониума на Националния литературен музей – София.

В годините преди 10 ноември 1989 г. Националната литературна награда  „Георги Караславов” се връчва на три години. Следващото й връчване е през 1985 г., а носител е писателят Иван Мартинов. Последното връчване до демократичните промени е през 1988 г., като за носител е номиниран литературният критик Александър Спиридонов. Следва прекъсване от 16 години.

През 2002 г., по решение на тогавашната администрация и читалището, се обявява литературен конкурс „Георги Караславов”. На 26 април същата година в читалището гостуват Димитър Христов – гл. секретар на Съюза на българските писатели, Иван Цанев – поет и белетристът Димитър Ленгечев. Срещата им с първомайци е съчетана с обявяване призьорите от първия литературен конкурс „Георги Караславов”. В края на литературната вечер председателят на журито Димитър Христов оповестява носителите на награди за поезия и проза:

Поезия

I награда – Георги Тончев

II награда – Георги Ангелов

III награда – Албена Стайкова

Проза

I награда – Иван Маринов

II награда – Никола Сталев

III награда – Иванка Славова

НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА

„ГЕОРГИ  КАРАСЛАВОВ”

ЗА ПРОЗА

Наградата е възстановена през м. май 2004 г. по повод 100-годишнината от рождението на големия български писател  Георги Караславов, чието родно място е село Дебър /сега квартал на град Първомай/.

Наградата се връчва през м.октомври и е придружена със Знака на град Първомай и статуетка „Муза” за принос в литературата.

Статут на Национална литературна награда „Георги Караславов”
 1. Име на наградата „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ”.
 2. Учредители на наградата : СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ и ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ.
 3. Цели на наградата:
  • Да стимулира авторите за създаването на белетристични произведения, утвърждаващи човешкото достойнство с висока художествена стойност.
  • Да популяризира културната дейност на община Първомай, като за целта Съюзът на писателите поеме ангажимента да публикува материали за начинанието поне в два национални вестника.
 1. Наградата се присъжда на две години и възстановяването й започва от 2004 година. Връчва се между 1 и 20 октомври.
 2. Наградената творба се излъчва от издадените в национален мащаб белетристични художествени произведения през предходните две години. За целта Съюзът на писателите поема ангажимента на всяко шестмесечие да номинира заглавия и ги свежда до знанието на заинтересованите представители на община Първомай.
 3. Паричната стойност на наградата е 1000 лева и се осигурява от Община Първомай.
 4. Комисията за излъчване на наградата е от 5  човека – 2  от Съюза на българските писатели и 3  от община Първомай.
 5. Цялостната организация по церемонията за самото връчване е ангажимент на Община Първомай.
НОСИТЕЛИ:

2004 година   Владимир Зарев   за романа „Разруха”;                    

 2006 година Деян Енев за книгата с разкази „Всички на носа на гемията”;

 2008 година   Борислав Бойчев   за книгата с разкази   „Отвъд стария мост”;

 2010година  Иван Енчев за романа „Кървав пелин”;

 2012 година  Янко Станоев   за цялостно творчество;

 2014 година  Никола Статков за романите „Отмъщението” и „Стоте ключа”;

 2016 година  Димитър Томов за цялостно белетристично творчество и майсторство на разказа;   

 2018 година  Кръстьо Кръстев за цялостно творчество.

2020 година Христо Славов за романа “ Преди сътворението“

НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА

„СЛАВ ХРИСТОВ КАРАСЛАВОВ”

ЗА ПОЕЗИЯ

Наградата е учредена през м.декември 2004г. и за пръв път се връчва през 2005 година. Церемонията по награждаването е през м.октомври. Наградата е придружена със Знака на град Първомай и статуетка „Муза” за принос в литературата.

Статут на Национална литературна награда „Слав  Христов  Караславов”
 1. Име на наградата „СЛАВ ХРИСТОВ КАРАСЛАВОВ”.
 2. Учредители на наградата: СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ и ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ.
 3. Цели на наградата:
  • Да стимулира авторите за създаването на проникновена, философски осмислена поезия, утвърждаваща човешкото достойнство и моралните ценности, с висока художествена стойност.
  • Да популяризира културната дейност на община Първомай, като за целта Съюзът на писателите поеме ангажимента да публикува материали за начинанието поне в два национални вестника.
 1. Наградата се присъжда на две години и е връчена за първи път през май 2005 година. Връчва се между 1 и 20 октомври.
 2. Наградената книга поезия се излъчва от излезлите в национален мащаб стихосбирки през предходните две години. За целта Съюзът на писателите поема ангажимента на всяко шестмесечие да номинира заглавия и ги свежда до знанието на заинтересованите представители на община Първомай.
 3. Паричната стойност на наградата е 1000 лева и се осигурява от Община Първомай.
 4. Комисията за излъчване на наградата е от 5  човека – 2  от Съюза на българските писатели и 3  от община Първомай.
 5. Цялостната организация по церемонията за самото връчване е ангажимент на Община Първомай.
НОСИТЕЛИ:

2005 г. – Пламен Киров, с книгата „Аз- кръстопътен”;

2007 г. – Славимир Генчев с „ Цветоглед”;

2009 г. – Николай Шопов, „Живи звезди”;

През същата година по изключение бе присъдена и Специална награда на Елица Мавродинова за стихосбирката „Търг за ореоли”.

2011 г. – Анибал Радичев с книгата „Време за пируване”;

2013 г. – Иван Матанов с „Не споменавай морето”;

2015 г. – Димитър Христов, за цялостно творчество ;

2017 г. – Боян Ангелов, за цялостно творчество.

2019г.- Николай Дойнов за книгата „Небесна механика“

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

„ДИМКА ЯНЧЕВА”

През 2001 г. Стефан Янчев учредява литературен конкурс за поезия «Димка Янчева» в памет на своята майка. Тази негова инициатива се превръща в традиция, като през 2006 г. рамката на конкурса се разширява и се включва и проза, а от 2008 г. конкурса се превръща в национален.

Регламент за участие
 1. Участниците да са на възраст до 19 години.
 2. Обща тематика.
 3. Представените творби да не са публикувани до момента.
 4. Представените творби да бъдат в три екземпляра.
 5. Брой на творбите:
 • за стихотворение – не повече от три;
 • за проза – не повече от една.