Без категория

ТУК СЪМ! ЖИВ СЪМ! ВАШ СЪМ!

 

„В живота си съм имал възможност и за други избори. Но избрах да живея в малкия град, с тази съпруга, от която имам чудесни синове и внуци, с Читалището, с театъра, с културата и изкуството. Живях и живея, обграден от талантливи хора. Никой не може да издаде диплома за талант. Ако любовта е благо- имам го: в семейството, между колегите в читалището, в публиката, у съгражданите. Благодаря на всички тях, и на Господ!”

з.ч.д. Иван Караславов

 

 

Днес, 18 ноември 2021 г. , се навършва 1 година от кончината на Почетния председател на Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий- 1894г. – гр. Първомай” з.ч.д. Иван Дяков Караславов.

Неговият живот бе неразривно свързан с читалището и не напразно го наричаха „Човекът- Читалище”. С далновидното си ръководство, толерантност, упоритост, той изведе нашата организация на водещи позиции в страната.

С  дейността си като председател на Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий- 1894г. – гр. Първомай” , председател на Общински читалищен съвет, председател на Областния читалищен съвет, дългогодишен член на ръководството на Съюза на народните читалища в България  и на Обществения национален съвет по читалищно дело в Министерството на културата, член на Върховния читалищен съвет, допринесе за оптимизиране, разширяване и развитие на читалищното дело както в общината, така и в национален мащаб.

Носител  на много отличия и награди. През 2019г. по повод 70-годишния му юбилей бе удостоен с най-високото звание –„Заслужил читалищен деятел” и с Почетен знак „Златен век”- печат на цар Симеон Велики. През 2021 г. е удостоен посмъртно със званията „Почетен председател” на Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий- 1894г. – гр. Първомай” и „Почетен гражданин на гр. Първомай”.

 Инициатор е за учредяването и връчването на две Национални литературни награди-за проза на името на Георги Караславов и за поезия на името на Слав Хр. Караславов. Главен организатор и участник в провеждането на Майските културни тържества в града ни от 1972г. до днес; Празника на тракийската музика и песен от 1999г.; Празника на виното от 2004г. и много други събития от Културния календар на общината.

Иван Караславов е автор на две книги с културно- историческа тематика, високо оценени от читалищната общност в страната- „Поклон на тебе, Дом Будилник”- издадена 2014г. и „Първомай- столица на тракийската народна музика” – 2018г. , както и на много публикации в местния, регионалния и централния печат.

Сценично-творческата му дейност бележи пет десетилетия, превъплътена в над 65 запомнящи се главни роли от пиесите: „Железният светилник” , „Прокурорът” , „Вражалец” , „Криворазбраната цивилизация” , „Господин Балкански” , „Двубой” , „Милионерът” , „Службогонци” , Българи от старо време” , „Новото пристанище” , „Лелята на Чарли” , „Балкански аристократи” , „Зех тъ, Радке, зех тъ” и много други.

Той остави следа в сърцата на няколко поколения съграждани, следата на твореца , на актьора, на Човека Иван Караславов. Няколко поколения артисти черпеха от неговите талант, знания и опит.

Иван Караславов е един от стожерите на българската духовност и възрожденски традиции.

Ние, неговите колеги загубихме незаменим приятел, искрен човек, ръководител. Болката ни е голяма, но признателността ни повелява да продължим благородното му дело.

Поклон, пред светлата памет и делото на Иван Караславов!

 

Изложбата по повод една година от кончината на з.ч.д. Иван Караславов се намира в долното фоайе на читалището.

Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *