Празник

125 години читалищна библиотека 60 години Детски отдел към библиотеката

            На 4 ноември 1894г. отваря врати библиотеката при новосъздаденото читалище „Будилник” в тогавашния Борисовград. За библиотекар е избран Стефан Ганев. Той приема първите 97 книги, с които се поставя началото на днешната Централна общинска библиотека при Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”.

            На 4 ноември 2019г. отбелязваме  125 години читалищна  библиотека и 60 години Детски отдел при библиотеката. Празникът започна от сутринта. Обновеният детски отдел се оказа тесен да побере желаещите да споделят с нас рожденият ден на библиотеката. За това библиотечният колектив подготви и  проведе три събития за своите читатели.

             В 10 часа в библиотекарят Диляна Глушкова  посрещна  най-малките – първокласниците от НУ” Христо Ботев” с класен ръководител г-жа Атанаска Славова. За тях бе подготвена среща с детската писателка Нели Атанасова и представяне на новата ѝ книга „Любопитни облачета”. И както на всеки рожден ден, имаше торта и свещички. А после всеки получи парче от тортата и тя се оказа най-вкусната, която малчуганите  са опитвали.Първокласниците си тръгнаха с обещание да дойдат пак, когато научат всички букви и започнат да четат.

            Следващите гости бяха учениците от 3 клас на СУ”Проф. д-р Асен Златаров” с класни ръководители Невена Чалъкова и Венче Колева. За тях бе подготвена екскурзия в библиотеката. Научиха много любопитни факти за книгите, справочниците, четенето.

            „Как книжката победи мишката”- под това наименование премина посещението на учениците от втори, трети и четвърти клас на НУ”Христо Ботев”. Библиотекарят Диляна Глушкова  успя да убеди малките читатели, че четенето е по-красиво, по-пълноценно и по- полезно преживяване от седенето пред компютъра.

            Много интересни отговори бяха дадени на въпроса : Какво за вас е книгата с една дума? Ето някои от тях – врата, прозорец, мечта, вход, светлина . Ето затова вярваме че книжката продължава да побеждава мишката.

            Във всички групи бе обявен конкурс за „Топ 10 на най-четящите”. Срок- Коледа. Победителите ще получат грамоти.  На Коледа се случват чудеса и ние вярваме, че към грамотите ще има и още нещо.

            Във фоайето на читалището е подредена благотворителната изложба на д-р Дона Момчилова. Тя бе посетена от ученици от 7Б, 8А, 8Б, 10А, 10Б, 10В, 11А класове от СУ”Проф. д-р Асен Златаров” с класни ръководители Гарова, Найдева, Хубинова, Петкова, Аспарухова, Тенева, Попова и Кичукова.

            Библиотечният колектив изказва сърдечните си благодарности на децата и учителите от НУ”Христо Ботев” и СУ”Проф. д-р Асен Златаров”, че уважиха празника на библиотеката и го направиха още по-стойностен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *