Празник

Ден на народните будители в Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”

          „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“-пише в прокламацията, обявяваща 1 ноември за Ден на народните будители.

          Днес Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий-1894Г.-гр. Първомай” отбелязва Деня на народните будители с три вълнуващи събития.

             В духа на Възраждането в  17 часа в горното фоайе на читалището бе открита третата благотворителна изложба на д-р Дона Момчилова . Далеч преди посочения час  фоайето започна да се пълни с хора, съпричастни с каузата на д-р Момчилова . Тук бе и д-р Румяна Бойлова – управител на МБАЛ-Първомай. Изложбата откри з.ч.д.Иван Караславов- Председател на Читалищното настоятелство. Той представи на присъстващите художничката.  Д-р Момчилова  открива таланта си за рисуване късно и се отдава с цялата си душа и сърце на това изкуство. Мотото  на нейните изложби е :”Бог ти дава, но не за да се възползваш, а за да допринасяш!” . Средствата от първата си изложба в Първомай през 2017 година тя дарява на Дома за пълнолетни лица с физически увреждания в с. Езерово. Втората и изложба бе през месец май 2019г. и средствата бяха дарени за обновяване на детския отдел на  библиотеката по повод 125 години библиотека и 60 години Детски отдел при библиотеката . Средствата от продажбата на картините от третата изложба  ще отидат в Общинска болница за закупуване на апаратура. Самата д-р Момчилова е работила като анестезиолог  в Първомайската болница . Много колеги, работили с нея бяха тук.  С благодарствени думи към дарителката  се обърна д-р Румяна Бойлова – управител на МБАЛ-Първомай. Специален поздрав към художничката от името на анестезиолозите отправи д-р Кертиков. Д-р Момчилова получи много цветя и лични поздрави. Вълнението растеше  и тя със сълзи в гласа благодари на всички отзовали се на поканата за  тази благородна кауза- събиране на средства за закупуване на модерна апаратура за болницата.

            Напълно естествено Празникът премина в Детски отдел на библиотеката, който бе обновен със средства от втората благотворителна изложба на д-р Момчилова. Алберт Айнщайн , запитан веднъж как можем да направим децата си по-интелигентни отговаря: ”Ако искате децата ви да са интелигентни , четете им приказки. Ако искате да са по-интелигентни, четете им повече приказки.” Мъдър и прост отговор. След ремонта и освежаването Детският отдел разполага с кът за най-малките читатели и техните родители, където четенето на приказки е много приятно и привлича децата, създавайки им навици да посещават библиотеката, да обичат и търсят книгата. Провокира тяхното въображение и стимулира творчеството във всички аспекти.        Главният библиотекар Петранка Стоянова запозна накратко гостите със  125 годишната история на читалищната библиотека и 60-годишния юбилей на Детския отдел. Гости на тържеството бяха и бившите  библиотекари, вече пенсионери Мария Кочева , Василка Мутафчиева, Елена Примова. Присъстващите бяха поздравени  от з.ч.д Иван Караславов- председател на ЧН. С много топли думи той изказа  благодарност от името  на целия колектив на д-р Дона Момчилова за дарителския жест. Отбеляза , че на поканата за Празника са отпечатани  ръка и сърце .А две от най-хубавите български поговорки гласят:”Ръка, която дава, не обеднява” и „Сърце, което обича, не остарява”.С кратка програма – поздрав за юбилейните годишнини , в празника се включиха ученици от СУ”Проф. д-р Асен Златаров” с преподаватели Невена Чалъкова и Венче Колева.Със своите изпълнения децата развълнуваха до сълзи всички присъстващи.

            По традиция всяка година на 1 ноември се открива новия творчески сезон в читалището.  Събитието се проведе от 19 ч. в Арт клуб „Муза”. Присъстваха близо 100 самодейци от всички състави към читалището, членове на Читалищното настоятелство и Проверителната комисия, гости. З.ч.д. Иван Караславов направи Отчет за изтеклия творчески сезон. Наградени бяха юбиляри- самодейци.

       Ден на  народните будители! Ден на почит и признание за най-великите личности на България. Ден на признание и за онези, останали неизвестни за потомците, но отдали живота и труда си за род и родина .  „Будител е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига. Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата.” Те са част от историята ни, има ги в настоящето, имат свое място  и в бъдещето на България , зовящи към духовност и просвещение в бездуховното и безпросветно ежедневие!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *