Без категория

14 май – Вечер на руската култура

Руските песни! Онези песни – с красива , галеща и слуха и душата мелодия, с текст поетичен, понятен, запомнящ се. Те са ни нужни, те са част от нас. Понякога ни липсват.

Концертът започна с песента ”Россия”, с която Лили Караславова –ученичка в СУ ”Проф. д-р Асен Златаров” и солистка на Състав за руски песни „Ивушка”, участва на финалния етап на Международния фестивал на руския език в Москва през август миналата година. В конкуренция с над 5000 ученици от цял свят, Лили завоюва III -то място.

Разходката  в света на руската песен започна с изпълнение на оркестъра . Наталия Георгиева- ръководител на състава , е събрала  и аранжирала в „Китка” три от най-популярните и обичани руски песни- „Метелица”, „Лучина” и „Калинка”.

Прозвучаха песните  „Течет ручей „Ромашки спрятались”, „Соловушка”,” Не грусти калина”. Много настроение създаде „Все могут короли”от репертоара на Алла Пугачова. До сълзи развълнува изпълнението на Лили Караславова на песента „Мама” от репертоара на „Непоседы” . Изпълненията на Ана Сиракова на „Очи черные”, „Гитара”  и „Тумбалалайка” взривиха публиката. Още цвят и настроение към емоциите добавиха оркестровите изпълнения на валса  „В прифротовом  лесу” и песента на” Любэ” „Позови меня тихо по имени”.

Кулминацията на концерта бе изпълнението на песента от филма „Белоруската гара ” по текст и музика на Булат Окуджава, която не остави безразличен нито един  от присъстващите. Изключително много за въздействието върху публиката  допринесе великолепното водене на вечерта от Атанаска Велчева.

Председателят на Образцово „Народно читалище Св. св. Кирил и Методий – 1894 г.- Първомай” Иван Караславов благодари за великолепния концерт . Сподели съкровени мисли за руската култура и нейната непреходност. Сподели, че утре 15.05.2019 г. Съставът за руски песни ще представи своя концерт пред пловдивска публика в историческата зала „Съединение”.

Вярваме, че тази вечер част от палитрата на руската музика завзе сърцата на присъстващите и ги накара да се почувстват по- силни и по-добри!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *