Без категория

„Бог ти дава, но не за да се възползваш, а да допринасяш.” – втора благотворителна изложба на д-р Момчилова в гр. Първомай.

През  2017 година в рамките на 45-те Майски културни тържества в гр. Първомай бе организирана художествена изложба  „Живопис” на д-р Дона Момчилова. Изложбата тогава се организира със съдействието на Община Първомай, МБАЛ – Първомай ЕООД и Образцово „Народно читалище Св.св. Кирил и Методий-1894г. – гр. Първомай”. Продадени бяха 17 платна на обща стойност 3570лв., като събраната сума бе дарена на „Дом за пълнолетни лица с  физически увреждания”- с. Езерово.

В началото на 2019г. д-р Момчилова сама потърси  председателя на Читалището Иван Караславов  с предложение да направи втора благотворителна изложба в Първомай, този път в полза на Детския отдел на  Централна общинска библиотека, разбрала, че библиотеката ще отбележи есента т.г.  125 години от своето създаване.

Идеята на художничката и библиотекарите е освен да се освежи залата и  закупи нова литература, да се изгради кът-игротека в отдела, където да се канят деца от 3 до 5 години, придружени от родител. В тази игротека те  ще се забавляват, библиотекарят ще им чете детски книжки. Децата ще имат достъп до изданията за най-малките. Така,  че да се събуди и затвърди интереса към книгите от най-ранна възраст. Игротеката в библиотеката е възможност за привличане на нова група ползватели  и е съобразена със световните тенденции в развитието на обществените библиотеки.

На 9 май, при откриването на събитието, много гости посетиха благотворителната изложба- лекари, бизнесмени,читалищни служители, представители на общината…

В изложбената зала бяха експонирани 23 платна маслена живопис и 19 акварели. Изключително разнообразни са темите, вдъхновили авторката при живописване на платната: „Орфей и Евридика”, „Цветя на залез”, „Похищението на Европа”, „Ливански хълмове”,  „Кармен след спектакъл”, „Момиче с гроздове”, „Съзерцание”, „Любовно гнездо”, „Лунна нощ”, „Почит към Димитър Киров” и т.н. това са само част от заглавията на изложените картини- богата палитра от багри, идеи, внушения, неподправеност, интелигентност, разкриващи богатия интимен свят на д-р Момчилова.

Иван Караславов- председател на читалището-домакин, откри изложбата , цитирайки мотото:”Бог ти дава, но не за да се възползваш, а да допринасяш.” И отново припомни легендата за Орфей, който на път за Карнак срещнал Сфинкса, който го попитал:”Какъв е смисълът на твоя живот?”- на което Орфей отговорил:”Помощ за слабите, утешение за страдащите и надежда за всички!” това е и водещата житейска концепция на д-р Момчилова, която тя следва през целия си живот и с всичките си благотворителни изложби, които вече са над десет. Тъкмо това  е благородство от най-висока категория.

В първата вечер от откриването на изложбата бяха откупени 14 платна. Изложбата ще продължи до края месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *