Без категория

2 юни – ден на безсмъртието

     2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!

      Христо Ботев остана завинаги в българската история като  символ на героя, а денят на неговата смърт се превърна в символ на безсмъртието. През годините начинът на отбелязване и официалната формулировка на деня се променят. Но датата остава като един от най- заредените емоционално дни в нашия календар. На 31 май 1993 г. с решение на Министерски съвет 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

     Община Първомай и Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий–1894г.”  и тази година организираха  поднасяне на цветя на паметниците на загиналите за свободата в Първомай. Групи ученици от  училищата  в града  поднесоха венци на паметника на Ангел войвода, паметника на загиналите антифашисти в градския парк , паметника на Анатолий Дроздов и паметника на загиналите във войните от 1912-1918г. в градинката пред пощата.

      Вечерта на площада пред читалището се проведе тържествена заря – проверка, с участието на военнослужещи от  Съвместно командване на специалните операции гр. Пловдив  с командир генерал-майор Явор Матеев . Генерал-майор  Матеев поднесе цветя и се поклони пред паметника на загиналите антифашисти в градския парк.

      С тържествено слово  за силата на народната памет и примера на героите към присъстващите се обърна кметът на общината Николай Митков.

      За поредна година в тържествената проверка прозвучаха имената на загиналите за свободата, останали безсмъртни в нашата история.

     България помни своите герои!

      „…Тоз, който падне в бой за свобода – той не умира!”

 

                   ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА И САМОЖЕРТВАТА НА ГЕРОИТЕ!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *