Без категория

24 МАЙ – ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ

„Върви народе възродени,
към светла бъднина върви!
С книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!”
Едва ли има празник, по-значимо и непреходно свързан с България. Той е тържество на нашето преклонение пред писмеността, като хранилище на знание и сила. Венците, които слагаме в този ден пред ликовете на солунските братя, са израз на нашата признателност не само към тяхното историческо дело, но и към цялото писмено богатство, създадено от знайни и незнайни дейци на българската книжовност, от дълбините на времето до днешния ден.
24 май! Денят, в който се прекланяме пред величието на Първосъздателите на нашата азбука – празникът на светите братя Кирил и Методий, празникът на българското слово – символ на достойнство, традиция и духовност. Всичко значимо в нашата история започва от безсмъртното дело на Солунските братя. Създаването на българската писменост тласва напред развитието на българската култура и ни внушава самочувствието на народ, дал нещо на света и обогатил съкровищницата на европейската цивилизация.
24 май! Този стародавен празник е винаги нов, винаги млад! Той се ражда в сърцето на всяко поколение, за да премине в следващото. Заедно с първите писмена, начертани от несигурна детска ръка. С песента на двамата братя, която в този ден люлее сърцата. С историята, творена от бащи и предци. С настоящето – от нас. С бъдещето – което ще творят синове и внуци. Защото все по-напред и все по-нагоре върви възроденият народ!
Слово по случай празника произнесе Николай Митков – кмет на Община Първомай. В празничната програма участие взеха ученици от: СУ «Проф. д-р Асен Златаров» с ръководители – Венче Колева, Севил Маринов, Стойчо Стоев и Миглена Стоева; ПГСС «Васил Левски» с ръководители – Дарена Василева, Лиляна Димитрова, Найден Йорданов; ОУ «Св. Св. Кирил и Методий» с ръководител Росица Манахилова; НУ «Христо Ботев» с ръководители Руска Георгиева и Мария Иванова; ОУ «Георги Караславов» кв. Дебър с ръководител Ваня Павлова; ОУ «Васил Априлов» с. Виница с ръководител Величка Карадинева;
Водещи на събитието – Павел Янакиев- ПГСС «Васил Левски» и Жанет Джачева – СУ «Проф. д-р А. Златаров».
Честит празник на българската култура и славянската писменост!
Нека всички, заедно пребъдем с Кирило-Методиевото дело към Светлите бъднини на България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *