Без категория

Поклон на тебе, дом „Будилник“

    На 11 май –денят на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, нашето читалище, носещо името на светите братя, отбеляза своя патронен празник.  

     В 17 часа в горното фоайе на читалището бе открита  изложба на първомайските художници от секция „Изобразително изкуство” към читалището. Във фоайето са  подредени 42 платна, 4 дърворезби, 1 керамика  , дело на  11 художници. Изложбата бе открита от кмета на общината Николай Митков. Експозицията ще бъде достъпна за посетители до края на месеца.

     От 18 часа в големия салон бе премиерата на филма „Поклон на тебе, дом „Будилник”, посветен на 125 години читалище, театър, библиотека .  Филмът нe цели фактографска изчерпателност, той  търси да събуди емоции и спомени в нашите съграждани и да предизвика  интерес към града и читалището у всеки, който го види. Състои се от три условни части. Първата е видео-музикална импресия, показваща днешен Първомай. Втората част разказва историята  и показва днешния облик на нашето читалище. А третата част сме нарекли „Юбилеи на Иван Караславов”, но и там читалището присъства, защото през последните 40 години читалището и Иван Караславов бяха едно неразделно цяло.

      От утре филмът  ще бъде достъпен в  YouTube .  Ще бъде споделен на страницата ни във фейсбук и качен на сайта на читалището. Всеки, който иска да го изгледа отново или да го сподели с приятели, може да го намери там.

     На  26.02.2021г. в големия салон на читалището се проведе извънредното  отчетно-изборно събрание  на Образцово „НЧ Св.св. Кирил и Методий – 1894г. гр.Първомай”. От името на настоятелството и щатния колектив на читалището, новоизбраният председател Ана Сиракова предложи Иван Караславов посмъртно да бъде удостоен със званието „Почетен председател” на Образцово „НЧ Св.св. Кирил и Методий – 1894г. гр.Първомай”. Предложението бе прието с аплодисменти .  

     Днес знакът „Почетен председател”, придружен с Диплом  бе връчен от председателя на читалището  Ана Сиракова на съпругата му Лиляна Караславова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *