Без категория

Първи май – празник на града и откриване на Майските културни тържества 2021

     Една източна притча, древна като света, в който живеем разказва: Един търговец пренасял през пустинята стока . Наел носачи и обещал да им заплати толкова повече, колкото по-бързоходни са нозете им.  Първия ден носачите вървели много бързо и получили добри пари. Втория ден вървели още по-бързо. На третия ден те седнали на земята и не искали да тръгнат. На въпроса на търговеца защо не стават,  носачите отговорили: „Първия и втория ден нашите крака вървяха много бързо и изпревариха нашите души. Сега трябва да почакаме, за да ни настигнат душите…”

     През последната година ние се изгубихме, загубихме нашите души, а светът има нужда от хармония.   

     След дългата и тягостна година на пандемия, днес нашият град отбеляза два празника. Градът ни носи празника в името си и от 2002 година с решение на Общински съвет Първи май единодушно е обявен за официален празник .  

     Гости на града в празничния ден бяха президентът на Република България Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева; Николай Копринков, Пламен Узунов и Кирил Атанасов-секретари на президента; Манол Генов,  Енко Найденов и Рамадан Алтай- депутати в 45-то Народно събрание; Петър Мутафчиев – депутат от 39-то  и 41-во Народно събрание, негово благоговейство Станимир Станчев- енорийски свещеник в храма „Св. Георги” в Първомай; посланиците на Република Беларус, Република Казахстан и  първия секретар на посланика на Палестина; Заместник-областния управител на област Пловдив Петър Петров;  ръководители на институции , фирми и организации, кметове на приятелски общини, кметове на населени места в общината.

    Слово за празника на града произнесе кметът на общината Николай Митков. Той заяви:” Ръководството на община Първомай полага усилия и ще вложи много енергия и нови идеи за модерно и успешно развитие на общината.” И призова : „ Да бъдем единни , за  да пребъде Първомай”

     Г-н  Митков връчи на Президента Румен Радев символичния ключ на града , уверявайки го, че идвайки в Първомай, той винаги ще усеща онези топлота, обич и гостоприемство, които обикновено носи родния дом. В Словото си Президентът благодари за доверието и изрази увереността си, че с този ключ ще се отворят нови врати и възможности за бъдеща работа , насочена към развитието на града и създаване на  привлекателни възможности за младите.

    По традиция на този ден се връчват награди  на граждани и фирми, с принос в обществения и културен живот на града и общината.

     З.ч.д.Иван Караславов , който през последните 41 години беше председател на Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий-1894-гр. Първомай”, посмъртно бе удостоен със знака „Почетен гражданин на Първомай”. Наградата   получи съпругата му Лиляна Караславова. Много развълнувана, тя благодари и цитира Андре Мороа: „Мъртвите не са мъртви, ако живите ги възкресяват“.

      Със знака „Почетен гражданин на Първомай” бе удостоен посмъртно и  Вълчо Камбуров  – известен художник, карикатурист, творец и  общественик. Знака получи неговата дъщеря Николина Андреева.

    Знак на града  за принос в икономиката и за дарителска дейност получиха:

Фирма „Бор-Чвор” ЕООД ,”Искра”-ООД,  аптека „Йорданова”,  „Ива Текс”ЕООД,  „Шипка 99” АД, „Растер Павлов-Принт” ООД, „Енери Солар БГ 1” ЕАД, Теодора Балабанова.               

      По многолетна традиция на 1-ви май се откриват и Майските културни тържества. Тази година те  се провеждат за 48-ми път. През тези 48 години първомайската публика  формира висок критерий и художествен вкус и изгради културни  навици . В продължение на цял месец големия салон , Ритуалната зала и площада пред  читалището са изпълнени с живот . През този месец всяко изкуство има свое време, свое място и публика .    През всичките тези години, с изключение на отминалата 2020, на 1 май е пламвал огънят на Празниците. Гордост за града и общината са тези няколко поколения самодейци, които не позволяват този огън, идващ от Възраждането,  да загасне. 

    Тази година имахме привилегията Празничният майски огън да бъде запален от Президента на РБългария  Румен Радев,  асистираха му  мажоретките  на СУ”Проф. д-р Асен Златаров”.

     Празникът  продължи с концертна програма на ансамбъл „Елика”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *