Без категория

Музика и поезия за приятели в Деня на виното и любовта

     На 14 февруари  православието  отбелязва по стар стил деня на Свети Трифон или Трифун Зарезан, а католиците  почитат Свети Валентин- покровител на влюбените.

     Вино и любов – около тази идея се обединиха домакините на днешното събитие  Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай” .

    Традиция още от Средновековието е на 14 февруари да се разменят т.н. „валентинки”- картички с любовни послания. Асоциацията за поздравителни картички е изчислила, че всяка година за този празник  се изпращат един милиард картички. Организаторите на днешното събитие избраха да подарят на своите гости   музикално-поетична „валентинка” . В Деня на виното и любовта в Арт-клуб „Муза” гостува  Злателина Коларова – пианист и преподавател в Музикалното училище в Пловдив. Тя подготви  и поднесе на присъстващите  своята  „Музика за приятели”. В програмата звучаха любими творби от Бах до Гершуин.

     И виното и любовта провокират, отварят душата и сърцето  и са в основата на създаването на най-красивите  както музикални, така и поетически творби . Иван Караславов поднесе на присъстващите  подбрани от него „Стихове за приятели”. Прозвучаха произведения на  Димчо Дебелянов, Пиер-Жан Беранже, Пол Верлен и Бен Джонсън. Акомпанимент на пиано Теменуга Игнатова.

    Тази вечер звучаха неостаряващи   музикални  и поетични  шедьоври. А благодарение на партньорите на читалището:  Винарна „Загрей” ,  „Ифантис-България”, „Вкусен хляб” Виница,” Митреви” ЕООД и Емануил Запрянов, организатори и присъстващи си казаха „Наздраве” , отдавайки почит и на Трифон Зарезан.

    Събитието уважиха   Николай Митков- кмет на общината, Радослава Ставрева- заместник-кмет, общински съветници, бизнесмени, почитатели на класическата музика и поезията.

      Идеята на читалищния колектив е Арт-клуб „Муза” да възстанови статута си на културно средище, на клуб за културен отдих, на място за среща на единомишленици. Събитието  днес  даде основание да мислим за следваща среща и вяра, че поставяме ново начало на традицията ”клубна дейност”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *