Без категория

Шестнадесети празник на виното и винопроизводството „Първомай 2020“

       Виното е старо като света, но никога не е преставало да бъде интересно и модерно. Днес то е все така интригуващо , както по времето на праведния Ной, когото Библията сочи като първия лозар, и все така способно да участва в чудо, както на сватбата в Кана Галилейска. Няма друга напитка, която да е упражнила толкова мощно влияние върху светоусещането на европейските народи. Виното присъства в митологията, религията, изкуството. То е неизбежен знак на социална принадлежност.То често се оказва атрибут на дипломацията и най-сетне то е предмет на модата.                       

     Винопроизводството е древна традиция в нашия регион. Традиция са и празниците, свързани със зарязването на лозята. За шестнадесети път в Първомай се проведе Празник на виното и винопроизводството, организиран от Община Първомай и Образцово „Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий- 1894 г. – гр. Първомай“. Гости на празника бяха:  проф. Иван Върляков- изпълнителен директор на РАО”Тракия”, Властимир Петрович и Добри Станимирович от Република Сърбия, общински съветници, кметове на приятелски общини, кметове на населени места от общината.                   

     Празникът бе открит от кмета на община Първомай Николай Митков.Участие в  празника взеха   Винарна „Загрей“ АД- гр. Първомай,   „Шато Рогошев” ООД-гр.Чирпан, и Винарна „Заара Естейт”село Главан, Земеделски производител Емануил Запрянов с. Виница, занимаващ се с производство на яйца от пъдпъдъци, фирма „Вкусен хляб” ЕООД с. Виница и фирма „Томика-Метал” АД, която осигури и тази година първата награда за домашно червено вино- 90 литров съд за съхранение на вино . Винарните  презентираха  своята продукция и осигуриха по чаша вино за всеки посетил празника.

      Организаторите на празника -Община Първомай и Образцово „Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий- 1894 г. – гр. Първомай“ за шестнадесета поредна година организираха и  конкурс за най-добро домашно вино. По традиция оценяването на вината, участници в конкурса се извърши от професионалисти- инженер-технолози от участващите в Празника винарни. Тази година жури бяха представителите на Винарна „Загрей”: Данаил Янков- председател и членове Татяна Стефанова и Димитър Иванов. Членовете на журито бяха единодушни в оценката си , че тази година представените вина са с  много високо  качество.                                                                    

Дегустацията е изследване и разгадаване на виното в три части- оценка на външния вид, проучване на аромата и проверка на вкуса. След дегустация и разискване на качествата и недостатъците на вината, победители в конкурса 2020г. са:

-поощрителна награда на Даниел Димов за РОЗЕ ОТ МАВРУД

БЯЛО ВИНО-I-вомясто- Дончо Дончев – сорт МУСКАТ ОТОНЕЛ

ЧЕРВЕНО ВИНО: I-во място- Петър Караславов- сорт КАБЕРНЕ ФРАН

          II- ро място -Николай Йорданов – сорт МЕРЛО

          III-то място – Мартин Митрев- сорт СИРА

      Наградите връчи Николай Митков- кмет на община Първомай.

     За доброто настроение на гости и участници в Празника се погрижиха оркестър „Дионис” с ръководител Петър Тенев и танцов състав „Евридика с хореограф Адриан Драгославов.

      Виното прави всеки празник неповторим! А Празникът на виното е венец на труда  на българските лозари и винари , еманация на тяхното майсторство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *