Без категория

Почина Иван Караславов – председател на „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай“

    „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”с дълбоко прискърбие съобщава, че на 18 ноември 2020 г. почина Иван Караславов, председател на читалищното настоятелство през последните 40 години.

    Душата му принадлежеше на читалището, а сърцето – на сцената. 50 години на сцена, 65 изиграни главни роли. От 1990година е председател на Общинския читалищен съвет Първомай. С далновидното си ръководство, което се опираше на единението, толерантността, диалога и взаимното уважение, той доведе читалището до 125-годишния му юбилей през миналата година и утвърди организация на читалищата в общината, която е модел за другите читалища в страната.

    Инициатор е за учредяването и връчването на две Национални литературни награди-за проза на името на Георги Караславов и за поезия на името на Слав Хр. Караславов. Главен организатор и участник в провеждането на Майските културни тържества в града ни от 1972г. до днес; Празника на тракийската музика и песен от 1999г.; Празника на виното от 2004г. и много други събития от културния календар на общината.

    Автор е на две книги с изключително значение за нашия град – „Поклон на тебе, дом”Будилник” и „Първомай-столица на тракийската народна музика”

    За своя принос в развитието на читалищното дело е носител на много отличия. През 2019г. по повод 70-годишния му юбилей бе удостоен с най-високото звание –„Заслужил читалищен деятел” и с Почетен знак „Златен век”- печат на цар Симеон Велики.

    Днес все повече има дефицит на хора от възрожденски тип, в чиито думи има мъдрост, а в делата им справедливост. Да тежат на мястото си , да възхищават, да вдъхновяват. Да ти се иска да ги преоткриваш и да се учиш от тях. Днес загубихме един от тях –човека, колегата, приятеля Иван Караславов!

    Поклон! Почивай в мир!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *